Ukategorisert

Miljøvennlig og Helsevennlig

Fotokilde: bing.com

Tour de France er over for i år.  Det er vel å regne som årets største happening innen sykkelsporten.  Et gedigent mediasirkus for folket  og en kraftprøve av dimensjoner for utøverne.  For å sitere Edvald Boasson Hagen etter at han hadde gjennomført en av de hardeste etappene:  ”Trening er veldig bra, men dette er vel i drøyeste laget.”

Sykkel har vært et vel anvent fremkomstmiddel i mer enn et helt århundre.  Jeg fant denne omtalen om utviklingen fra velosipeden til den sykkeltypen vi har i dag.  Dette hang på veggen i Den Gamle By i Århus.

I Stavanger har vi for tiden et meget omtalt veikryss.  Tjensvollkrysset har i mange år vært en traffikal flaskehals for mange av oss som har dette som ferdselsåre.  Forbedringer har vært lovet, og forskjellige løsninger har vært foreslått.    Joda.  I fjor startet arbeidet.  Vi ventet med spenning på resultatet.  Etter hvert som arbeidet skred frem, kom et helt annet kryss til syne enn det man hadde forventet.  De trafikale forbedringene gjaldt tilsynelatende ikke bilene, men syklene.  En mastodont av en velodrom åpenbarte seg, pent dekorert med keramiske fliser.  Protestene uteble ikke.  Var det nødvendig å bruke 100 millioner for å forbedre en allerede vel fungerende sykkelsti?

Innslag i aviser, spalte opp og spalte ned, har vært daglig lesestoff for oss her i Stavanger.  Ja, kanskje til og med utenfor kommune- og fylkesgrense.  Hva vet jeg?  Protestene er besvart med at formålet er å kutte ned på biltrafikken og øke bruk av sykler. 

Vi kan ha mange tanker og meninger om det.  Men, er vi helt ærlige med oss selv, må vi vel innrømme at sykkelen er både miljøvennlig og helsevennlig.  Isolert sett er det en god tanke de har, de som bestemmer hvilke veier vi skal ha.  Det er likevel mer nyansert enn som så.  Dog vil jeg si:  kanskje vi kan begynne å venne oss til tanken på å sykle litt mer?  Sant nok bidrar det til et godt vedlikehold av egen helse, både treningsmessig og gjennom å bevare en renere luft.

Sykle til jobben?  –  Ja, kanskje det!

4 Comments

 • Det nytte jo ikkje å forbedre sykkelstiene når ikkje syklistene bruke de. Fotgjengerne e jo i veien. Det va jammen ikkje meiningen med et negativt innlegg i din positive blogg 😉

  Svar
 • Helt ok, Monica :) Syklistene må bruke sykkelsti. Det er vi enige om :))

  Svar
 • GUttene hos meg elsker å sykle,han store også,men selv foretrekker jeg å gå:-)
  Du vi har det helt topp her i Drøbak på vinteren også, da går vi på ski for det er nesten allltid masse snø!! Vi har flott lysløype med snøkanoner,så er det kuldegrader har vi snø…
  klem♥

  Svar
 • Høres flott ut med vinter i Drøbak. Kanskje jeg stikker innom byen ved anledning når stedet er pyntet i vinterdrakt :)

  Svar

Write a comment