Ukategorisert

Musikk

 

Fotokilde:  iStock

Filosofen Arne Næss sa:

”I musikk skjelner jeg mellom pent, vakkert og skjønt.   For det skjønne bøyer man seg stille ned.”

Meget vakkert sagt.  Musikk er en stor gave.  Det er den fineste motivasjonsfaktoren som finnes. Den er kilde til oppmuntring, til trøst, til den gode stemning, til ro, til inspirasjon og energipåfyll.

Jeg kan ikke tenke meg livet uten musikk.

Ifølge Wikipedia er musikk en kunstdisiplin som uttrykker seg gjennom lyd og stillhet disponert over tid.  De viktigste elementene i musikk er veksling i pitch (tonehøyde), forholdet mellom tonene (harmoni) og forbindelser av toner til en melodi, rytme og lydens tekstur og intonasjon.

En litt kompleks definisjon kanskje?  Og vi vet da alle hva musikk er!  Joda.  Alle har vi vel en formening om musikk.  Men (også ifølge Wikipedia) er det ingen entydig definisjon på hva som er musikk og hva som ikke er det.

I tillegg til tradisjonell oppfatning av musikk finner jeg utrolig mye musikk rundt meg; alltid og når jeg måtte ønske.  Bare hør etter.  Jeg tenker på barnelatter, vindens sus, havets bølger, lyden av en rislende bekk, fuglekvitter, lyden av fottrinn, glade stemmer, applaus, en putrende båtmotor på fjorden, flagg som blafrer i vinden.  Bare for å nevne noe.

Ja, selv gråt, bulder, smell og jamring, kan være musikk i gitte situasjoner, i en gitt stemning.  Det handler om hvilken lydsammensetting som kan male stemningen for deg og gi deg den støtte du måtte trenge akkurat der og da.  Kjenn etter hva du trenger.

Tilbring litt tid med musikk hver dag.  Det er mitt råd til oss alle.

3 Comments

 • Et liv uten musikk er umulig. Jeg har nettopp i dag sittet på verandaen med SKRUK sin CD «dype, stiil, sterke, milde» på øret og tårene bare rant. SÅ vakkert. Kan anbefales på det varmeste. Jeg har hørt den minst 10 ganger i sommer.

  Svar
  • Tusen takk for tipset, Reidun. Jeg skal ile til og kjøpe. Kan kjøpe den uhørt på din anbefaling og fordi jeg synes SKRUK er kvalitet.

   Svar
 • Musikk betyr så mye! Jeg er med! Samlet mine klassiske og moderne favoritter på MACen min. Hører ofte !

  Svar

Write a comment