Ukategorisert

Opplevelse

Jeg opplever stadig nye hendelser, saker og ting.  Det er bare noe jeg konstaterer.    Men, stopp litt!

Hva er egentlig en opplevelse?   Hvis jeg stykker opp ordet, så betyr vel dette noe sånn som at jeg ”lever opp i”?  –  En besnærende tanke, …….  egentlig.  For personlig har jeg lett for å omtale opplevelser dersom jeg har ”levd opp i” noe annerledes enn det jeg gjør til daglig.

Jeg har googlet ordet.  Og vips:  første web-side som dukker opp er SASklubbens side som stiller spørsmålet:  Ingen spesielle planer til sommeren?  Nei?  Ja, da kan du dra til Tusenfryd.  Altså: Ingen planer, ja da må du finne på noe.

Men dette var da ingen definisjon av opplevelse.  Jeg prøver på nytt.  Da kommer det opp mange linker.  Felles for disse er at de henviser til eventer, reiser, kultur og underholdning.  Altså at opplevelse er en form for annerledes hendelser.  Etter å ha bladd meg nedover, finner jeg omsider en henvisning til en ordbok.  Jeg åpner, og der står det at opplevelse er: 

1 begivenhet el. hendelse man har vært med på (Reisen til Afrika var en uforglemmelig opplevelse.)
2 personlig fortolkning (ens opplevelse av for eksempel kunst)

Ja, dette stemmer bra med min daglige oppfattelse av en opplevelse.  Men, jeg slår meg ikke helt til ro med det og går ett trinn ”tilbake” og søker på verbet ”å oppleve”.  Her leser jeg at å oppleve er: 

1 være med på, sanse, erfare
2 føle, oppfatte

Nå nærmer jeg meg kjernen av det jeg ønsker å formidle.  Når det snakkes om selve det å oppleve, så er vi I tiden:  jeg ER her og nå.  Jeg sanser, erfarer, føler, oppfatter HELE tiden. 
Joda, det gjør jeg også i annerledesheten, når jeg erfarer den mer sjeldne, ikke dagligdagse opplevelsen, slik som ”reisen til London”, ”den fantastiske konserten”, ”den uforglemmelige turen med de gode vennene mine”, ”øyeblikket øverst i Eiffeltårnet”, ”den ubeskrivelige middagen”, ”møtet med den fantastiske personen”.  Jeg er så heldig og beriket med at jeg kan ramse opp uttallige slike annerledes opplevelser.  Og det er jeg veldig takknemlig for.  Derfor skal jeg ikke snakke meg bort ifra at nettopp slike annerledes begivenheter så absolutt er med på å berike livet mitt.  Men, –  det er en balansegang.

For, det er i hverdagen jeg lever.  Derfor er det viktig å minne meg på at ALT i livet mitt faktisk er opplevelser, eller mer korrekt: begivenheter.  Det er en kontinuerlig prosess.  De hverdagslige, trivielle hendelser hvert eneste øyeblikk, er faktisk en opplevelse.  Det er det jeg ”lever opp i” til enhver tid.  Jeg har et ønske om å bevisstgjøre meg dette:  at øyeblikket ER en opplevelse, at øyeblikket er en BEGIVENHET jeg ER med på. 

Livet er HER og NÅ (ikke der og da).  Livet er opplevelsen.  Livet er begivenheten.  Og det mest fantastiske er erkjennelsen om at den kan jeg bestemme, for det er jo JEG som bestemmer hva JEG vil sanse.  Det er så flott.   En større tilstedeværelse kan jeg ikke få.  Da ER jeg i mitt liv. 

Hvilken rikdom?  Hvilken gave?

Write a comment