Ukategorisert

Tusenlapp

Med skatten i tankene, og før jeg forlater pengetemaet, har jeg lyst å gjenta en liten, men dyp ligning, som jeg fikk fra psykolog Trond Haukedal, under hans foredrag i Finansforbundet for noen uker siden.  (En god ting kan ikke sies for ofte.)

Han er opptatt av at vi skal kjenne vår verdi.  Og siden tusenlappen er den høyeste pengevalør som finnes som seddel, bruker han den som symbolet på verdsettelse av oss selv.

Først ble vi presentert for en helt ny og ubrukt tusenlapp.  Er det noen som vil ha denne? spurte han.  De færreste takker nei til et slikt tilbud.

Deretter krøllet han den sammen og stilte samme spørsmål.  Ingen grunn til å takke nei.  Lappen har jo fortsatt samme verdi.  Enn om jeg mister den i sølepytten og tråkker på den, er den likevel av interesse?  Ja.  Lappen er en tusenlapp og kan omsettes til samme vare uavhengig av kvaliteten på papiret.

Slik jeg oppfattet billedbruken, har denne historien flere vinklinger.  Fyll gjerne på med egne refleksjoner.  Men her er noen av dem: 

  1. Vi har alle vår egenverdi som ”tusenlapper”
  2. Uansett hvordan jeg føler meg, har jeg fortsatt samme verdi
  3. Er man en tusenlapp, så er man verken en femtilapp eller hundrelapp
  4. Derfor skal jeg leve som en tusenlapp og ikke tillegge meg en lavere valør

Så har jeg lært at jeg er en tusenlapp.  Men, jeg må trene på å være det.  Og det kan enkelt gjøres med å minne meg på det gjentatte ganger.  Derfor starter jeg dagen med å si til meg selv:  ”God morgen, Solstråle.  Jeg er en tusenlapp!”

Trening gjør mester!  Lykke til!

1 Comments

Write a comment