Ukategorisert

Julekalender – Luke 10

Jauchzet, frohlocket! Auf, preiset die Tage!

Dette er åpningsstrofen fra Bachs juleoratorium, som oftest bare kalt ”juleoratoriet”.  Dette er et av de mest berømte og spilte sakrale verk av Johann Sebastian Bach, komponert mellom 1734 og 1735.  Stavanger Symfoniorkester og Symfonikor fremførte dette, tradisjonen tro, i Stavanger Domkirke i kveld.  For en opplevelse å være til stede!

Om du ikke kjenner denne musikken, vil jeg anbefale deg å låne øret ditt til dette utdraget fra Kantate 1.

Grosser Herr und starker König, liebster Heiland, o wie wenig achtest du der Erden Pracht!  Der die ganze Welt erhält, ihre Pracht und Zier erschaffen. Muss in harten Krippen schlafen.

Oversatt til norsk:  Store Herre, sterke Konge, kjære Frelser, å hvor ringe akter du vel jordens prakt!  Han som holder i sin hånd den hele verden, all den prakt som selv han skapte må med krybben ta til takke.

Del 1 begynner med tiden før Jesu fødsel og kristenheten priser hans ankomst med pauker og trompeter og et jublende åpningskor.  Videre fortsetter det med historien om Maria og Josef som drar til Betlehem for å skrive seg inn i folketellingen.

Jeg vet ikke hvor bevandret og interessert du er i denne form for musikk, men tillater du deg å høre etter med åpent sinn, vil jeg tro du vil fornemme storheten i dette verket og kanskje til og med bli nysgjerrig på å høre mer. 

Timene i Domkirken i kveld var en blandet opplevelse av en harmonisk veksling mellom det storslåtte, det mektige og det rolige og stille, fredelige.  Jeg var tilbake til min egen ungdomstid da jeg var heldig å få være med å fremføre dette mesterverket inntil flere påfølgende år som korist i Stavanger Domkirkes Motettkor.  Vi fremførte det også i samarbeid med Stavanger Symfoniorkester, dyktig ledet av vår kjære domorganist Lars Mæland.  Det var en av årets store begivenheter som vi så fram til hvert år.

I kveld takker jeg de andre aktørene og de svært dyktige solistene for en opplevelsesrik kveld fra tilhørerbenken.  Og jeg takker Monica for fellesskapet i musikkens storslåtte og mesterlige verden.

Så rike vi er!

3 Comments

 • Så heldige er dere!:):):) Jeg var et sted også- I Stokholm på middagen med Nobelsprisvinnere.Litt annerledes opplevelse når man sitter i sofa foran TV:))) Og det kan ikke sammenliknes med den «levende» opplevelsen i Domkirken. Som sagt – dere er heldige!!!!:)

  Svar
 • Du er hjertelig velkommen til Stavanger for å være med på konsert, Svetlana :)
  Regner også med at festmiddagen i Stockholm også var storstilt!

  Svar
 • Tusen takk for det!

  Svar

Write a comment