Ukategorisert

Julekalender – Luke 13

Svart senker natten seg
i stall og stuer.
Solen har gått sin vei,
skyggene truer.
Inn i vårt mørke hus
stiger med tente lys
Sancta Lucia, Sancta Lucia.

Natten er mørk og stum,
Med ett det suser
i alle tyste rum
som vinger bruser.
Se, på vår terskel står
hvitkledd med lys i hår
Sancta Lucia, Sancta Lucia.

«Mørket skal flykte snart
fra jordens daler.»
Slik hun et underfullt
ord til oss taler.
Dagen skal atter ny
stige av røde sky –
Sancta Lucia, Sanckta Lucia.

På vei hjem etter jobb idag, hørte jeg denne sangen fra klokkeklare barne- og ungdomsstemmer midt på torget i byen vår.  Luciasangen.  Den 13. desember.  Det er Lucia-dagen idag.

Tradisjonen med Luciafeiring daterer seg tilbake til reformasjonstiden i Tyskland og fikk nytt liv i Sverige i 1927. Skikken med å la en hvitkledd pike med brennende lys i krone på hodet, omgitt av terner  som byr på kaffe og lussekatter, har festet seg godt. Hver desember gleder vi oss over denne tradisjonen.

Historien om Lucia er denne:   Sagnet forteller at hun var en kristen, hjertevarm pike som var villig til å ofre alt for sine medmennesker.

Lucia våget seg ned til katakombene i Roma med hjelp til sine medkristne, som gjemte seg der under keiserens forfølgelser. Slik ble hun lysbæreren i deres mørke tilværelse. Hennes mor ble en gang alvorlig syk, og som takk for at hun ble frisk igjen, ville Lucia gi bort alt hun eide til de fattige kristne. Da ble hennes forlovede rasende og anga henne til den hedenske keiseren. Lucia ble dømt til å brennes.

Da hun stod på bålet, slo flammene til siden så ilden ikke kunne skade henne. Det fortelles også at hun holdt en brennende lampe i hånden. Men selv om flammene ikke skadet henne, måtte hun likevel dø. Hun ble senere opphøyet til helgen. Nå feires hennes mot og godhet med masse lys og tradisjonelle lussekatter.

13. Desember ble Lucias minnedag.

4 Comments

 • Vi hadde en luciajente inne på butikken i dag. Fikk ikke med meg sangen, men jeg fikk jo med meg den fine historien på bloggen din :) Jeg liker juekalenderen din :)

  Svar
 • TUSEN TAKK, Monica, for nydelige ord. Love you! min skjønne.

  Svar
 • Jeg har vært borte siden lørdag; gledet meg veldig til å «åpne» 2 luker på kalenderen din Ingveig, og jeg gledet meg ikke forgjeves. Dine skildringer er så vakre Ingveig:-) Tusen takk igjen for nydelige ord. De varmer i denne travle førjulstida.

  Svar
  • Tusen, tusen takk, skjønne Inger. Velkommen «tilbake». :)

   Svar

Write a comment