Ukategorisert

Julekalender – Luke 14

Juleoratoriet har seks kantater. Det tar tid å fremføre alle disse. Derfor er det ikke uvanlig at man deler den i to eller rett og slett anser de tre første kantatene som en fullverdig presentasjon av julenattens under. Slik også på konserten sist fredag. I dag vil jeg avslutte min presentasjon av verket i denne omgang, med kantate 3.

Denne kantaten avslutter den egentlige historien om julenatten. ”Herrscher des Himmels” er en mektig hyllest til Gud som himmelens majestet, i god barokk tradisjon. Hver gang vi fremførte dette koret, var jeg som i en himmelsk tilværelse. Dette er noe av det sterkeste guddommelige nærvær jeg kan forestille meg. Og jeg ønsket at akkurat dette koret skulle vedvare og aldri ta slutt. Jeg kunne sunget og sunget og fortsatt å synge ……

Dette korpartiet både åpner og avslutter del 3, så jeg fikk i alle fall gå inn i koret to ganger. Jeg tenker at du skjønner hva jeg mener når du lytter til det.

Her er mer vakkert å lytte til: Etter at englene forsvinner, begir hyrdene seg på veien til Betlehem, mens de sprer nyheten videre.

I en ny vuggesang forsøker Maria mediativt å erindre alt hun har hørt, ”Schliesse mein Herze”

Og med denne vuggesangen, avslutter jeg luke 14 og gir min anbefaling til å lære oratoriet bedre å kjenne. Får du mulighet noen gang å være til stede ved fremføring av dette verket, gi det deg selv i julegave.

Write a comment