Ukategorisert

Julekalender – Luke 15

 

Det er 15. desember.  Bare halvannen uke til jul.  Er juletreet kjøpt inn?  Hvis ikke, er det vel tid å tenke på det nå.

Du grønne glitrende tre, god dag!
Velkommen, du som vi ser så gjerne,
med julelys og med norske flagg
og høyt i toppen den blanke stjerne!
Ja den må skinne
for den skal minne
oss om vår Gud.

Den første jul i et fremmed land
sin store stjerne vår Herre tente;
den skulle vise vår jord at han
den lille Jesus til verden sendte.
I stjerneglansen
gikk engledansen
om Betlehem.

Om Jesubarnet fortalte mor
så mang en aften vi satt der hjemme;
vi kan hans bud og hans milde ord,
vi vet at aldri vi dem må glemme.
Når stjernen skinner
om han oss minner
vårt juletre

Jeg har i grunnen aldri fått inn hva opprinnelsen til juletreet egentlig er. Googlet det derfor og fant fram denne historien: Tradisjonen med å pynte et grantre til jul er faktisk ikke så gammel. Det var først rundt 1850 at lysets tre kom fra Tyskland til andre deler av Europa. Det dukket først opp i søndagsskolene, og så, rundt 1900, i hjemmene til liberale protestantfamilier.

Juletreet blir pyntet med lys, kuler, sukkertøy og presanger. Dette bærer preg av å være en eldgammel tradisjon, og er det da også. Lenge før kristendommens inntog ble det tent bål ved hellige trær
Spranget fra lys ved et tre til lys i et tre er ikke stort. I hedensk tid ble kunstige trær, en påle med sidegreiner, pyntet med lys. Svenskene har fremdeles de trearmede lysestakene.

Da produksjonen av stearinlys begynte for fullt, ble lysene forflyttet til ekte trær. I en frankisk tekst fra 1200-tallet beskrives et grønt tre fullt av brennende stearinlys. Etter dette hører vi ikke noe om juletrær på en stund. Først rundt år 1600 dukker det pyntede grantreet opp igjen. Denne gangen i Alsace, hvor treet blir tatt inn ved juletider, og pyntet med utskårne kulørte papirfigurer, epler, kaker, sukker og glitter.

Så vet vi det. Rett eller galt? Betyr ingenting. For: i grunnen er det hyggelig med et grønt tre med lys som varmer og skinner i de tusen hjem under den mørkeste tiden på året.

Write a comment