Ukategorisert

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Oppe på fjellhyller og på de mest utenkelige plasser langs de mangfoldige fjordene i Møre og Romsdal, finner vi mang en nedlagt husmannsplass.

Under oppholdet på Union hotell hørte jeg Oddgeir Bruaset – vår unike historieforteller – holde et interessant lysbildeforedrag om livet på disse gårdene.

Og plassen heiter Uren, Luren, Himmelturen ……….      Joda, jeg syntes å kunne høre Anne Knutsdotters ord om plassen der ingen skulle tru at nokon kunne bu.  Sant nok, Anne: det er spørsmål vi også stiller oss når vi betrakter de underligste nedfallsplasser.  Hvordan går det an?

Bruaset hadde en forklaring på det.  I trange tider og under trange kår rundt i bygdene, fant noen friheten ved å slå seg ned på slike steder.  For her var det plass nok både til hus og til dyr.  Her var plass nok til å dyrke og til å sanke, både til folk og til fe.  Og langt der nede lå fjorden som de kunne ro utpå og ta med fisken heim.

Å overleve her, krevde krefter, slit og tålmodighet.  Men friheten var drivkraften.  Og de hadde omsorg for hverandre, disse ”naboene” på tvers over  fjorden og oppe på fjellet.  Følgende historie, fritt gjengitt etter foredraget til Bruaset, er ett av mange eksempler på dette: 

Han Nils som hadde sitt bosted oppi bratte fjellsida, fikk sin lokalavis som han abonnerte på.  Naboen på andre sida av fjorden merket seg når denne ble levert jevnt og trutt.  Men, en dag sluttet avisa å kome.  Nils var kommet til at han ikke lenger så seg råd til å betale abonnementet.  Nå var han jo blitt så gammel.  – Dette syntes naboen var trist.  Så når han hadde lest ut sin avis, la han i veg ned fjellsida, rodde over fjorden og klatret opp for å levere den til han Nils.  For sa han, Nils må ha avisa, for han må jo følge med i tida.  En avis lettere, dro naboen tilbake.  Ned fjellet fra Nils, over fjorden og opp fjellet før han var hjemme hos seg selv igjen.

De hadde noen verdier disse menneskene.  Kanskje har vi noe å tenke på.  Selv om ikke vi bur på et sted  ”der ingen skulle tru at nokon kunne bu”.

Write a comment