Ukategorisert

Jeg skal male mitt selvportrett

Ta fullt ansvar for alt som skjer i ditt liv.  Trinn 1 til Mindfulness

”Det er ikke min skyld.”
”Jeg kunne ikke for det.”

Vi kjenner igjen utsagnene.  Og ja, – jeg har nok sagt det adskillige ganger jeg også.
Men, når det kommer til mitt eget liv, må dette fjernes fra mitt vokabular.  ”Ikke min skyld” må omskrives til ”min skyld”.

Ved å ta ansvar, er det jeg som disponerer min egen livskraft.  Skyver jeg ansvaret over på andre, overlater jeg denne kraften til disse andre som da styrer mitt liv.  Men også det er mitt valg, ”min skyld”.

Vi lever i en verden der forandringer eskalerer mer enn vi noen gang har sett i historien.  Aldri tidligere har så mange mennesker hatt så mange endringer å hanskes med på så mange områder og med en slik hastighet.  Det er som vi til tider kan miste pusten.  Mange er det også som vegrer seg mot forandring, fordi konsekvensen er ukjent.  Vi trekkes mot det trygge og forutsigbare.  Men, forandring er en nødvendighet for vekst og utvikling, både personlig og globalt.

Omgivelsenes forandringer og dens akselerasjon kan jeg ikke gjøre noe med, men jeg kan velge hvordan jeg vil møte denne forandringens vind, hvor og hvordan jeg tillater luftstrømmen å føre meg.

Nøkkelen til en vellykket forandring ligger hos meg selv.  Jeg har minst tre valg:

 1. Flyte på autopilot
 2. La andre sitte ved spaken for meg
 3. Sette meg selv i førersete og være min egen kaptein

 

Uansett valg, – alle er mine og derfor mitt ansvar.  Jeg kan ikke skylde på noen andre enn meg selv.

Det er altså slik at første skritt på veien til et liv i harmoni på tvers av forandringenes vinder, er å bli bevisst på ansvarsforholdet.  Jeg beslutter å velge alternativ tre, å sette meg selv i førersetet.
Det innebærer at jeg må vite hvor jeg vil og deretter stake ut kursen.

Nå starter jeg med ansvarsplasseringen.  Å sette kursen blir neste skritt.
Slik har jeg utnevnt meg selv til å bli maleren av mitt portrett.  Jeg er kunstneren med mitt kreative sinn.  Jeg, og bare jeg, holder penselen som former landet jeg reiser gjennom og slik gir alle ting min verdi.  Jeg skal male mitt selvportrett.

2 Comments

 • Det indlæg havde du skrevet til mig i dag! :) Jeg er helt enig og jeg vælger også nummer 3. Jeg vil være pilot på min egen flyver, kaptajn på mit eget skib og så videre. Akkurat nu har jeg en udfordring, for hvordan kommer jeg videre, og ikke mindst, hvordan genfinder jeg styrken til komme videre.

  Jeg tror jeg er på et sted, hvor jeg indser at der er forhindringer. Gåder, der skal løses. Den slags! 😉

  Tak for gode ord, fru Kaptajn, jeg ønsker dig en fin dag på dit skib.

  Klem.

  Svar
 • Vakkert innlegg, Lene. Takk for det.
  Du sier du trenger å gjenfinne styrken til å komme videre. Min coach lærte meg noe veldig viktig da jeg snakket med henne for en uke siden: Du skal sette målet, Ingveig. Ta beslutningen. Så skal du slappe av i det, ikke stresse for å innfri egne «forventninger». Drømmen ligger der og arbeider for deg. Hold bare fokus. Men tillat deg å hvile i det.

  Ha en deilig helg, Lene – og alle andre :)

  Svar

Write a comment